Camperroute Zwitserland: van prachtige bergtoppen tot wilde watervallen

Op de bucketlist van een natuurliefhebber mag Zwitserland eigenlijk niet ontbreken. Het land profileert zich met haar ongerepte natuur in de vorm van prachtige bergtoppen, wilde watervallen en reusachtige gletsjers.

Zwitserland staat bekend als het land van de kwaliteit; dit beperkt zich niet enkel tot de wereldberoemde horloges die in het land geproduceerd worden, maar is constant merkbaar in welke hoek van het land dan ook. Of je je nu bevindt in een luxe economisch centrum of authentiek dorpje; het eten is van topkwaliteit, de straten zijn er brandschoon en de natuur wordt er buitengewoon goed onderhouden. Deze hoge kwaliteit van leven gaat dan wel gepaard met een behoorlijk prijskaartje, maar je krijgt waar voor je geld.

Camperroute Zwitserland

Even praktisch: Een vignet, ook wel tolvignet, is verplicht om gebruik te maken van de Zwitserse wegen. Dit kan bij de Zwitserse grenswacht worden aangeschaft voor CHF 40,-, maar om tijd en gedoe te besparen raden wij aan om deze al bij de ANWB winkel (of online) te kopen voor een kleine €2,95 extra. Pas daarnaast op met functies of apps die flitspalen en trajectcontroles laat zien want gebruik hiervan is wettelijk strafbaar volgens de Zwitserse wet. Verwijder deze dus en let op je snelheid!

Zürich: waar cultuur en natuur samenkomen

We beginnen onze camperroute vanaf Zürich. De moderne Zwitserse stad is in een ruim uur aan te rijden vanaf de grensovergang bij Basel. Zürich staat bekend als de stad met de hoogste levensstandaard te wereld; de straten zijn dan ook bijzonder schoon en de historische gebouwen worden uitzonderlijk goed gekoesterd. De hartveroverende stad telt een hoop culturele bezienswaardigheden en bruist dag en nacht. Ga heerlijk uit eten in de oude binnenstad, ook wel ‘Dörfli’ genoemd (dorpje), en geniet hier van de meest verrukkelijke kaasfondue en raclette gerechten. Sluit de dag af met een wandeling langs het meer van Zürich.

Voor een mooie camperplaats om te overnachten raden wij aan in de omgeving rondom Zürich te kijken; deze zijn vaak een stuk mooier en het scheelt weer iets in de portemonnee. Een voorbeeld hiervan is camping Rausenbach, op een kleine 30 minuten rijafstand van de binnenstad gelegen. Ook zijn standplaatsen om je camper te parkeren hier iets goedkoper in vergelijking tot omliggende campings.

Zürich camperroute Zwitserland

Sneeuw bedekte bergen

Op 3 uurtjes rijafstand van Zürich ligt onze volgende stop: St. Moritz, in het kanton Graubünden. Het gletsjerachtige gebied dankt haar bekendheid voornamelijk aan de wintersport; al 2 keer werden hier de Olympische Winterspelen gehouden. Daarnaast wordt het gebied erkend als de geboorteplaats van de bobslee; je vindt hier de enige natuurbobijsbaan ter wereld!

Toch hoeft je niet tot de koude wintermaanden te wachten om je hier goed te kunnen vermaken; gedurende het hele jaar kun je per lift naar verschillende toppen afreizen waar je een overvloed aan wandelroutes te wachten zal staan.

Parkeer je camper aan het meer langs de voet van St Moritz; hier zijn een groot aantal campings en camperplaatsen (zoals deze camping) met een adembenemend uitzicht. Het meer is in de zomer de thuishaven voor watersportrecreanten en vissers, en in de winter een bevroren strijdtoneel voor paardenraces en polowedstrijden. Er is dus altijd wel wat te doen of te zien!

St Moritz camperroute Zwitserland

Een Italiaans tintje

We rijden met de camper naar onze volgende stop; het meest Zuidelijke kanton van Zwitserland: Ticino. Deze regio voelt anders aan dan de andere kantons; de stranden zijn gevuld met palmbomen, het klimaat is er mild en de traditionele chaletwoningen moeten hier ruimte maken voor huisjes van grijs natuursteen en Lombardische kerken en kastelen. Doordat het gebied grenst met Italië heerst er ook een totaal andere cultuur in het kanton en wordt er in een dialect van het zuidelijke buurland gesproken.

Lugano Ticino camperroute Zwitserland

De stad Lugano – ook wel het Rio de Janeiro van Europa genoemd – is de bekendste plek om te verblijven, toch hebben wij gekozen voor het ietwat rustigere Locarno, maar een foute keuze tussen deze 2 opties bestaat niet! Locarno is een dorpje met een heerlijke mediterrane sfeer. De tijd lijkt er soms even stil te staan- je waant je even in een tijdloos paradijs- en tot in detail is het er werkelijk prachtig. Een mooie bezienswaardigheid van het dorpje is de Madonna del Sasso, een beroemde kerk waar je -door haar hooggelegen ligging- uitkijkt op de Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italië. Andere highlights die je niet mag missen zijn de oude binnenstad van Locarno en de Verzasca rivier; hier kan je heerlijk wandelen en -afhankelijk van het seizoen- een frisse duik nemen.

Wij zijn weleens verbleven op Camping Delta, het is prijzig maar ontzettend mooi. Je zet de camper direct aan het meer en je kan de hele dag genieten van het uitzicht op de omringende bergen. Let wel: deze camping is erg op gezinnen gericht, is dit niet waar je naar zoekt; zoek dan nog even door!

ponte dei salti lavertezzo camperroute Zwitserland

lavertezzo camperroute Zwitserland

De top van Europa

We vervolgen het avontuur en bewegen ons per camper langs majestueuze bergen; verlaten het kanton Ticino door de 15 kilometer lange Gotthardtunnel, en komen na een paar uurtjes rijden aan op één van de meest indrukwekkende trogdalen van de Alpen: Lauterbrunnen. Dit dorpje ligt centraal in de Jungfrauregio en wordt omgeven door de hoge rotswanden van het omliggend gebergte; dit creëert een geweldig uitzicht op de fraaie omgeving(met héél veel keuze uit camperplekken zoals deze). Vanaf hier kan je per trein de steile weg naar boven afleggen -langs bergtoppen en watervallen- naar het hoogstgelegen treinstation van Europa: Jungfraujoch. Hier zal je versteld staan van een ongelofelijk panorama uitzicht op 3.454 meter hoogte.
Dankzij het adembenemende landschap zijn de omstandigheden ideaal voor talloze activiteiten: van wintersport tot fietsen, en van een gezellige wandeling tot een bergtrekking of beklimming. Verder vind je in de omgeving een hoop attracties en bezienswaardigheden zoals een ijspaleis vol met artistieke ijssculpturen en meerdere prachtige watervallen.
Grindelwald Jungfrau camperroute Zwitserland
Heeft deze camperroute jou geïnspireerd maar ben je niet in het bezit van een camper? Camptoo is het grootste camper- en caravandeelplatform van Nederland. Klik hieronder voor ons aanbod campers en caravans voor de perfecte camperreis!

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>