De mooiste Nationale Parken van Nederland (tips en foto’s)

Nederland is prachtig. Iedereen die het tegendeel beweert nodig ik uit onze nationale parken te bezoeken. Wij zijn zelf groot fan en hebben de afgelopen jaren flink wat geheel belangeloos onderzoek gedaan. Waar kun je het mooiste kamperen, wat is er te doen in de buurt, en wat zijn de meest bijzondere Nationale parken van Nederland? In dit blog ons antwoord op deze vragen met veel mooie foto’s om je even lekker te maken. Hebben we nog een park gemist? Laat het vooral weten in de reacties.  

Utrechtse Heuvelrug

We mogen de voorlaatste ijstijd dankbaar zijn voor een van de mooiste en het meest centraal gelegen park van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug. Door het opstuwen van zand heeft de Utrechtse Heuvelrug een glooiend landschap met als hoogste punt de Amerongse berg (69m).

Kaapse Bossen

Midden in dit park ligt zonder twijfel een van de mooiste bossen in Nederland: de Kaapse Bossen. Start vroeg in de ochtend met je wandeling om je wandeling te delen met de dieren die op je pad komen. Op de website van Natuurmonumenten vind je een aantal mooie wandelroutes. Ook kun je een aantal activiteiten samen met de boswachter doen, zoals een zomeravondwandeling of op paddenstoelenexpeditie! Wanneer de heuvelrug een dagactiviteit voor je is kun je op dagcamping het Doornse Gat overdag terecht voor recreatie. Hou je meer van fietsen? Op de fiets de Ruiterberg op is een hele uitdaging, maar wel eentje waar je voor beloond wordt! Wil je uitkijken over het hele natuurgebied? Uitkijktoren de Kaap biedt een uitzicht vanaf 25 meter over het landschap. 

Naast schitterende natuur, huist de Heuvelrug ook veel geschiedenis. Bijvoorbeeld de Piramide van Austerlitz, Museum Huis Doorn en de Vliegbasis Soesterberg. Wanneer je de voeten even rust wilt gunnen is Lage Vuursche een mooie pauzestop. In het dorp vind je misschien wel de grootste dichtheid van pannenkoekenrestaurants van Nederland, perfect om de innerlijke mens eens te verwennen na een mooie ochtend of dag.

Een heuse piramide in Nederland!

Zonsopgang op de oude landingsbaan van vliegbasis Soesterberg

Camping: Allurepark de Krakeling in Zeist. Een allurepark klinkt misschien groots, en is het misschien ook, maar zo voelt het niet! Tussen de bomen staan de campers en caravans op kleine veldjes. Aan de bosrand zijn de mooiste plekjes op het bosveldje. Vanaf daar loop je ook zo het nationale park in, de heide op. Bistro dichtbij, supermarkt op 10 minuutjes fietsen en de specht in de boom boven je camper als je geluk hebt!

Drentsch Drieluik: Ontdek Oerdrenthe

Als provincie is Drenthe misschien wel onze favoriet. Maar liefst 3 Nationale Parken in deze “oerprovincie” met allemaal een eigen signatuur. In een weekje vakantie kun je ze makkelijk alledrie bezoeken! 

Nationaal Park Dwingelderveld

Wat een affiche: Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Door fietspaden, wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden kun je zelf kiezen op welke manier jij het Dwingelderveld gaat ontdekken. De heide met hier en daar een gekronkelde boom doet op een zomeravond wel eens denken aan een Afrikaans landschap…

Camping: De Noordster. Vanaf de camping kun je aan je fiets- of wandeltocht beginnen door het Dwingelderveld. Het is een grote camping met veel voorzieningen en heeft prachtige plekken in een bosrijke omgeving.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Door naar het volgende Drentse park! Het leuke van het Drents-Friese Wold is de afwisseling in het landschap. Je gaat van bos naar heide, van heide naar een vennetje en van zandverstuiving naar moeras. Je hoeft je niet te vervelen in een van de grootste natuurgebieden van Nederland! Je kunt hier wandelen, mountainbiken, trailrunnen of een activiteit boeken met de boswachter (deze beginnen misschien vanaf september weer). Bij Diever (een mooi startpunt van je bezoek) vind je ook nog het Hunebed van Diever, mooi om op te nemen in je tocht! En als we toch op de geschiedenistour zijn is het onderduikershol daar in de buurt ook indrukwekkend om in te staan. Wanneer je in het hol staat is het moeilijk om je voor te stellen dat er soms wel tot 20 mensen verscholen zaten in de Tweede Wereldoorlog. 

Overnachtingstip: Natuurkampeerterrein Oude Willem. Midden in het Drents-Friese Wold ligt opeens dit primitieve kampeerterrein bij de boswachter! Voor de reiziger die niet veel nodig heeft, is dit een ideale basis voor het verkennen van de omgeving. Ook hier lopen veel routes langs het kampeerterrein van Staatsbosbeheer. Met plek voor een kampvuur. 

Nationaal park Drentsche AA

Het Nationale park Drentsche Aa is genoemd naar de beek die het landschap heeft gevormd. Het park vormt zich om de vertakkingen van de beek die in Groningen pas de Drentsche Aa wordt genoemd. In het beekdallandschap vind je ook een grote hoeveelheid aan hunebedden en grafheuvels, het natuurpark heeft dan ook de grootste concentratie van prehistorische monumenten van ons land. Het mooie is dat de beken hier hun natuurlijke beloop zijn gelaten en dat grote delen er nog net zo uit zien als honderd jaar geleden! Geniet van de natuur, bijzondere vogels en de heidekoeien en schaapskudden met wie je het park deelt. 

Overnachtingstip: Natuurkampeerterrein de Hondsrug ligt midden in de natuur en biedt een plek waar ook de kinderen lekker kunnen spelen. 

Nationaal Park Duinen van Texel

Een van onze favoriete bestemmingen in Nederland is het prachtige waddeneiland Texel. Eerder maakten we er al deze video over. Naast de leuke dorpen, juttersmusea, mooie vuurtoren en leuke fietsroutes heeft ook Texel zijn eigen nationale park. Langs de westkust loopt zo’n 43 vierkante kilometer aan duinen en bos dat tot dit natuurgebied behoort. In het Texelse bos heb je genoeg wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden, maar ook door de duinen kun je heerlijk fietsen en wandelen. Een bijzondere manier om de omgeving te ontdekken is door de bunkerverhalen uit de Duinen van Texel. 

Camping: Op de grote camping Kogerstrand sta je prachtig tussen de duinen, de enige scheiding tussen jou en het strand!

NP Zuid-Kennemerland

Nu we toch in de duinensferen zijn is het Zuid-Kennemerland (ook bekend als de Kennemerduinen) minstens net zo mooi als de duinen op Texel. Wanneer je hier in de schemering een wandeling gaat maken heb je niet alleen kans om de vele Schotse Hooglanders en de Konikpaarden tegen te komen, maar ook de geweien van de edelherten boven de duinen uit te zien steken. Als je nóg meer geluk hebt kun je hier de Europese bizons tegen komen, de Wisent. Fiets omhoog en omlaag door de duinen of bezoek het Kopje van Bloemendaal voor het hoogste uitzichtpunt van de regio. Geïnspireerd door de ontmoeting met de Konikpaarden? Je kunt ook door de duinen paardrijden. Ben je meer op zoek naar een iets rustiger vorm van ontspanning dan is het strand op steenworp afstand van onderstaande camping.


Een mooie camping waar vandaan er wandelroutes starten is Camping de Lakens. Je staat midden tussen de duinen!

NP Oosterschelde

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat dit Nationale Park voor het grootste deel uit water bestaat! De Oosterschelde is het grootste en ook natste Nationale Park van Nederland. Het heeft dan ook een uniek scala aan flora en fauna, boven en onder water. Je vind hier een diversiteit aan vogels, maar ook bijvoorbeeld de kans om bruinvissen te spotten als je veel geluk hebt! Dit is een uniek gebied om in, op of naast het water te ontdekken. Je kunt hier goed duiken, of proberen de zeehonden te spotten op een zeehondensafari op het water. 

Campingtip: Zon & Zee in Yerseke ligt in Yerseke het oestercentrum van Zeeland! Als je er toch bent… Bekijk ook hier onze campers in Zeeland.

NP De Maasduinen

In het noordoosten van Limburg vind je Nationaal Park Maasduinen. Duinen in Limburg klinkt misschien gek, maar het zijn duinen aan de oevers van de rivieren de Maas en de Rijn. In de laatste ijstijd werden hier grote hoeveelheden zand en klei afgezet, waardoor er een prachtig gebied is ontstaan! In het uitgestrekte gebied kun je de gladde slang , bever, zandhagedis en met veel geluk zelfs de kraanvogel tegenkomen tijdens de trek. Ook hier is het heerlijk fietsen, mountainbiken of wandelen. Trek wel stevige schoenen aan!

Foto: Expeditie Achtertuin, Dirk Wijnand de Jong

Foto: Expeditie Achtertuin, Dirk Wijnand de Jong

Campingtip: Boerencamping de Smal in het hart van het natuurpark. Een camping met karakter!

Wil je nog meer leuke tips en foto’s van de mooiste plekken bij jou in de buurt? Reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong gingen een jaar lang op pad in eigen land en schreven daar het prachtige koffietafelboek Expeditie Achtertuin over.

Nederland ontdekken met een camper of caravan? Bekijk hier al onze campers en caravans.

Bekijk al onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>