‘Limburg is gewoon mooi, overal’

Denk je aan Limburg, dan denk je aan vlaai! Bakster Evi is geboren en getogen in Maastricht en geeft sinds 2006 workshops in het bakken van brood en vlaai. Wij vroegen haar naar het ontstaan van de vlaai en haar meest geliefde plekjes in Zuid-Limburg.

Hoe is de Bakster begonnen?

Ik geef sinds 2002 al baklessen op de Vrije School in Maastricht, en uiteindelijk ben ik dat thuis ook gaan doen. Nu geef ik workshops vlaai bakken en brood bakken, in groepen en individueel. Met groepen van meer dan 6 personen werken we in de molen in Vaals. Dat was een industriële molen, een heel groot gebouw. De molenaars zijn dan ook aanwezig, dus dan krijg je echt een volledige ervaring. In de molen is ook een houtoven, daar bakken we alles in af. Dat is heel leuk want met die oven komt een hele geschiedenis mee, zoals bijvoorbeeld waar de vlaai vandaan komt.

Want, waar komt de vlaai vandaan?

Ja… iedereen speculeert! De één denkt dat het van de boerderijen komt. Iedereen had een bakoven, je moest je eigen brood bakken en het graan was ook dichtbij. Elke week, of één keer in de twee weken werd dat brood gebakken. Men zegt dan dat er wel eens wat deeg over bleef, dat werd dan platgeduwd. De boomgaarden stonden ook om je heen, dus die bodems werden belegd met het fruit uit de boomgaarden. Dat klinkt heel leuk, maar als broodbakker weet je dat er nooit deeg over blijft bij het bakken van broden: als je deeg maakt voor tien broden, dan is er precies genoeg voor tien broden. En het brood wat ze bakten was allemaal volkoren. Dat klopt dus ook niet helemaal. Ik denk dat het van de Romeinen komt: die hebben zich ruim 2000 jaar gevestigd op de vlaktes in Limburg, waar ze voedsel verbouwden. Er werden ronde, platte broden gebakt. Daar begint het natuurlijk al! De Romeinen hebben heel veel dingen uit Rome meegenomen. Ik denk dat ze, om hun verblijf op te leuken, gewoon die ronde platte bodems met fruit hebben gevuld, en dat zo de vlaai is ontstaan. We hadden heel lang niet de luxe om taarten te kunnen bakken, maar de ingrediënten voor de vlaai waren wel voorhanden.

Wat zou jij doen als je maar één dag had in Zuid-Limburg?

Vlaai bakken, natuurlijk! Je bezoek aan Zuid-Limburg is sowieso niet compleet als je geen vlaai hebt gehad. Als je het landschap wil ontdekken moet je dat echt te voet of met de fiets doen, dan zie je het meest. Zelfs op kleine afstandjes kun je zo veel zien, het is een ontzettend wisselend landschap! Zelf vind ik Epen heel mooi, het Geuldal. Ook hier, in Reijmerstok, kun je ontzettend goed wandelen. Daar zijn we het afgelopen jaar zeker wel achter gekomen! Limburg is gewoon mooi, overal.

Wat is er zo bijzonder aan Zuid-Limburg?

Dat zijn natuurlijk de heuvels. Ik zal niet zeggen dat je ze helemaal nergens hebt in Nederland, maar het landschap is hier zo afwisselend! Als je boven bent, ontdek je aan de andere kant van de heuvel steeds weer van die kleine weggetjes en mooie uitzichten. Dat gevoel is heel bijzonder. Het is echt een stukje buitenland in Nederland.

Ben je zelf wel eens wezen kamperen in Zuid-Limburg?

Ja, wij zijn zelf ook kampeerders! Zuid-Limburg heeft zo veel mooie campings. Ik vind zelf de kleinere campings leuk. We gaan ook wel eens ergens anders kamperen, maar je kan nergens zo mooi wandelen als hier. Je loopt in Zuid-Limburg soms gewoon over een landgoed, of door een weiland bij de boer. Daar lopen gewoon wandelroutes door! Er zijn heel veel oude wegen, ook verbindingswegen. Dat zie je niet veel meer, maar dat is zo bijzonder om overheen te lopen. Als je gewoon wandelt heb je dat niet snel door, maar aan de hand van wandelknooproutes ontdek je ook de oude namen van de straten, en waar ze ooit voor dienden.

Wil jij tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg genieten van je eigen gebakken écht Limburgse vlaai en het recept mee naar huis nemen? Kijk dan gauw wanneer de volgende workshop plaatsvindt! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>