Camperroute Frankrijk – Route langs Werelderfgoedplekken

Binnen Frankrijk zijn er vele plekken die op de Werelderfgoedlijst te vinden zijn. Van een Romeins aquaduct tot geologische vondsten, van de mooiste pleinen tot de mooiste stranden. Naast de bezienswaardigheden van de Werelderfgoedlijst, heeft Frankrijk nog veel meer te bieden. Snuffel lekker rond op de lokale marktjes, proef de lokale delicatessen maar geniet vooral van het prachtige landschap dat Frankrijk te bieden heeft.

Nancy – De mooiste pleinen

De eerste stop is de prachtige stad Nancy. Nancy heeft een van de mooiste pleinen van Frankrijk, Place Stanislas. Dit plein staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is niet het enige plein in Nancy dat op de lijst staat. Het plein Place de la Carrière werd vroeger gebruikt om toernooien en steekspelen te houden. Place d’Alliance is een klein plein met in het midden een fontein die geïnspireerd is door de fontein van Bernini op  het Navona plein in Rome. In Nancy kun je genieten van de Art Nouveau en Art Deco die te vinden is door heel de stad. 

Er is een camperplaats op 10 minuten loopafstand van het centrum, handig als je alleen even de stad wilt zien. Mocht je langer willen genieten van de stad, dan is er ook een camping. Deze ligt wel wat buiten de stad maar is te bereiken met openbaar vervoer.

Lyon – De stad van bovenaf

De volgende stad die we treffen is Lyon. Hier is een prachtige binnenstad te vinden, die ook op de Werelderfgoedlijst staat. Zin om even lekker actief te doen? Dan kun je de trappen van de Montée des Chazeaux beklimmen, het zijn er in totaal 228. Na al die inspanning kun je bovenaan genieten van het prachtige uitzicht op de stad. Let wel op, dit is de moeilijkste klim van de stad. Er zijn nog een paar trappenstraten meer in Lyon die je kunt beklimmen, zoals de Montée des Carmes-Déchaussés, Montée du Garillan, Montée Nicolas-de-Lange en Montée du Change. 

Camping des Barolles bevindt zich net wat buiten Lyon, gelukkig is het maar 20 minuten met de bus!

Avignon – Theater festival

Avignon ligt in het mooie zuiden van Frankrijk en ook hier staat een stukje van de stad op de Werelderfgoedlijst, het historisch centrum. Ben je er in juli, dan kun je gelijk Festival d’Avignon meepakken. Het is een festival voor theaterproducties van Frankrijk en Europa. Het hoogtepunt van dit festival? De uitvoering die plaatsvindt op de binnenplaats van het pauselijk paleis. Door de gehele stad zijn er theatervoorstellingen te vinden.

Je hoeft alleen maar het water over te steken bij de stad en je hebt daar een camperplaats én camping. Je hebt ook een pontje die je helpt bij het oversteken. 

Aix-en-Provence – De mooiste kleuren

Vlakbij Aix-en-Provence ligt het park Luberon, er bevinden zich hier veel geologische bezienswaardigheden. Het Okergbergte is zeer opmerkelijk, dit gebied heeft kliffen en geulen die variëren van de kleuren donkerrood tot goudgeel. Een zeer mooi natuurgebied om te verkennen. Er zijn hier genoeg activiteiten te doen, zo kun je het gebied lopend verkennen maar ook te paard. Wil je liever het gebied verkennen zoals een vogel dat doet, dan kun je ook paragliden! 

Dichtbij ligt het stadje Aix-en-Provence. Dit stadje heeft de charmes van een klein dorpje in de Provence. Vooral op dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend, dan kun je lekker rondlopen op de Franse markt. Maar wil je liever op een terras de lokale producten leren kennen, dan kan dat ook. De stad heeft veel leuke restaurantjes. Vooral bij Place de l’Hôtel-de-Ville zijn er leuke terrasjes met een prachtig uitzicht op het oude stadhuis.

Er liggen enkele campings net wat van het centrum af, maar vanuit de camping is de stad makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Zo heb je bijvoorbeeld camping Chantecler, deze camping heeft ook een zwembad om lekker even in af te koelen! 

Saint-Cyr-sur-Mer – Mini vrijheidsbeeld

Saint-Cyr-sur-Mer is een prachtige gemeente aan de Middellandse zee. Hier is het moment om even helemaal tot rust te komen aan zee. Zo kun je onder andere een strandbedje voor een dag huren bij verschillende strandtenten of juist lekker met een surfboard de zee op. Iets meer naar het binnenland toe, vind je een miniatuurversie van het vrijheidsbeeld. Deze is hier geplaatst ter ere van het eerste waterleidingnet. 

Camping les Baumelles ligt op 50 meter afstand van het strand vandaan, de boulevard is iets verder lopen maar dat duurt ook maar 15 minuutjes.  

Saint-Cyr-sur-Mer ligt niet ver van Marseille vandaan, in Marseille ligt een wooncomplex die op de Werelderfgoedlijst staat. Het is gebouwd als een experiment, het heeft 12 verdiepingen met maar liefst 337 appartementen! Het dak is zeker een bezoekje waard, hier staan verschillende sculpturen en je hebt een mooi uitzicht.

Nice – De overwinter plek 

Nice staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst, het gaat vooral om het gedeelte van de stad wat omschreven wordt als “het overwinteroord aan de Rivièra”. Hieronder valt ook de Promenade des Anglais. Hotel Négresco is een van de prachtige gebouwen die er te vinden zijn. Je kunt hier zelfs een kamer boeken met uitzicht op de boulevard en het strand. Er is veel te doen in de stad, van een bezoek aan het nationaal museum Marc Chagall tot aan een heerlijk dagje op het strand. 

In Nice zelf zijn er geen camperplaatsen of campings, er omheen zijn er genoeg. Vanaf camping de la Laune doe je er 20 minuten over om in Nice te komen en 25 minuten om in Monaco te komen, ideaal voor dagjes weg. 

Dijon – Diverse wijnen

Dijon staat bekend om zijn mosterd. Maar ten zuiden van de stad vind je een gebied met wijngaarden die op de Werelderfgoedlijst staan. Het is ongeveer 60 km lang en ze zijn aan elkaar geplakt als een soort van mozaïek. De route kun je rijden met de camper maar met de fiets de wijngaarden ontdekken is een aanrader!  Elke wijngaard heeft zijn eigen geschiedenis, smaak en rang op de lijst van cruwijnen, zo worden de wijnen uit deze regio genoemd. Een wijntour is daarom een aanrader, zo ontdek je pas echt de geschiedenis van de wijn én mag je het vaak zelfs ook proeven. 

Liever in de stad blijven? Dan kun je langs les Halles gaan, hier komen elke dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend handelaren bij elkaar om hun producten te verkopen. Een leuke fun fact: de ontwerper van de Eiffeltoren, Gustav Eiffel, is ook de ontwerper van les Halles!

Camping Du Lac Kir ligt net buiten het centrum, ideaal om zo de stad te leren kennen. Als camper sta je net naast de camping op de camperplaats, deze wordt wel beheerd door de camping zelf. 

Amsterdam – Nancy: 5,5 uur (521 km) 

Nancy – Lyon: 4 uur (404 km)

Lyon – Avignon: 2,5 uur (229 km)

Avignon – Aix-en-Provence: 1 uur (88 km)

Aix-en-Provence – Saint-Cyr-sur-Mer: 45 minuten (59 km)

Saint-Cyr-sur-Mer – Nice:  2 uur (178 km)

Nice – Dijon: 6,5 uur (664 km)

Dijon – Amsterdam: 7 uur (723 km)

Nog geen camper maar wil je wel graag deze reis maken? Bekijk dan hieronder onze campers. Bekijk onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>