Waarom zonnepanelen jou de ultieme vrijheid geven

Camperaars nemen steeds meer elektrische apparaten mee in de camper, maar die gebruiken allemaal wel veel stroom. Gelukkig is er een oplossing zodat jij altijd en overal stroom hebt: zonnepanelen op de camper!

Zonnepanelen op de camper zijn er in alle vormen en maten, maar hoe weet je nu wat geschikt is voor jouw camper? Geen zorgen, op alle merken campers kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Met als gevolg dat je zelfs op dat mooie, verlaten plekje in de natuur ’s ochtends heerlijk kan genieten van een vers gezet kopje koffie door jouw eigen groene stroom. Daarentegen voelt het hartstikke fijn om groene energie te gebruiken! Wij zetten de opties op een rij.

zonnepanelen op de camper

Zonnepanelen op de camper

De beste plek voor zonnepanelen is het dak, aangezien dit gedeelte van de camper het meeste daglicht (zonlicht) opvangt. Bepaal wat je totale dagelijkse energieverbruik is: welke apparaten gebruik je en hoe lang? Want afhankelijk hiervan weet je hoeveel panelen, en van welk vermogen, je nodig hebt. Hier en hier vind je een voorbeeld van hoe je het stroomverbruik van een apparaat kunt berekenen en welk zonnepaneel past bij dit gebruik. Bedenk bovendien of het paneel past op het dak.

zonnepanelen op de camper

Mobiele zonnepanelen

Wil je niet investeren in permanente zonnepanelen op de camper, maar toch gebruik maken van groene stroom? Mobiele zonnepanelen zijn een tweede oplossing. Geen gedoe met monteren dus, je zet het paneel overal waar je wilt en klaar! Bovendien zijn mobiele zonnepanelen in verschillende formaten en prijzen beschikbaar. Een nadeel is weliswaar dat mobiele zonnepanelen werken met een accu die schadelijke stoffen kan bevatten. Concluderend, een mobiel zonnepaneel is handig voor wie op kleinere schaal of af en toe gebruik wilt maken van zonne-energie.

Rendement op zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen mij op?
Al met al is het vooral goed voor het milieu, want je maakt gebruik van schone, groene energie. Alleen uit financieel oogpunt is het moeilijk te zeggen wat het oplevert, want het rendement van zonnepanelen op de camper is voor iedere camper anders is.

Daarnaast hangt het rendement af van hoeveel je wilt investeren: zonnepanelen kun je kopen voor een paar tientjes tot een paar honderd euro. Samengevat is het allergrootste voordeel van zonnepanelen de ultieme vrijheid die dit biedt. Nooit meer een lege accu waardoor tal van avontuurlijke camperplekken binnen handbereik komen!

Heb jij al zonnepanelen op het dak van je camper? Deel je ervaring en tips hieronder met andere camperaars

Anderen bekeken ook

  1. Ontzettend goed idee, zo’n zonnepanelen op je camper. Zo draag je nog een steentje bij aan het milieu door zo’n duurzame investering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>