Een bijzonder eiland van Frankrijk: Île de Noirmoutier

Het Franse eiland Noirmoutier is een wel heel bijzonder eilandje; het is gewoon per camper bereikbaar zónder hulp van een brug of veerboot! Hoe dat in hemelsnaam mogelijk is, leggen we je natuurlijk even uit.

Île de Noirmoutier is een eilandparadijsje dat voor de Franse westkust ligt, ter hoogte van Nantes – op zo’n 10 uur rijden vanaf Amsterdam. Op Île de Noirmoutier vind je ruim 40 kilometer aan prachtige stranden, maar ook duinen, bossen en gezellige dorpjes die vol staan met charmante witte huisjes met gekleurde luikjes. Op het eiland heerst een heerlijk microklimaat, dus je kunt er goed vertoeven op de vele strandjes. Ook fietsen, wandelen en zeilen zijn populaire activiteiten op het Noirmoutier eiland.

Passage du Gois

Wat Île de Noirmoutier zo’n uniek eiland maakt, is dat het gewoon per camper bereikbaar is. “Ja, met behulp van een veerboot natuurlijk”, hoor ik je denken. Nou nee hoor, die heb je niet nodig. “Een brug dan?”, ook niet! Je rijdt dit eiland gewoon op zónder hulp van een brug of veerboot. Île de Noirmoutier is namelijk verbonden met het vaste land van Frankrijk, door de Passage du Gois: een spannende weg van zo’n 4 km lang die onder water staat bij vloed, maar tevoorschijn komt als het eb is.

Bijzonder eiland van Frankrijk

Deze weg over de zeebodem valt twee keer per dag droog, voor zo’n drie uur lang. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het handig om van tevoren even de getijdenkalender te checken: hoe laat is het eb en hoe laat wordt het weer vloed?

Streekproducten

Schelpdieren vallen onder de culinaire hoogtepunten van het eiland. Houd je wel van een mosseltje? Om de reis nog wat avontuurlijker te maken, parkeer je onderweg de camper even om je eigen mosseltjes bij elkaar te sprokkelen. De passage du Gois is een populaire locatie om mosselen te zoeken.  Leuke uitdaging voor de kids: wie vindt de meeste schelpen?

Bijzonder eiland van Frankrijk

Natuurzout

Ook natuurzout is een product waarmee het eiland punten scoort bij de fijnproevers. Maar liefst een derde van het Noirmoutier eiland is bedekt met prachtige zoutmoerassen. Hier wordt exclusief zeezout geproduceerd: het beroemde Fleur de Sel.

Er zijn nog maar een paar Franse streken waar zeezout met de hand geschept wordt. Het zeewater op de moerassen verdampt met behulp van de zon en de wind. Het zoutgehalte stijgt hierdoor aanzienlijk. Het zout vormt dan een kristallaagje op het water, dat er voorzichtig afgeschept wordt en nog verder droogt. En tádá: het knapperige Franse zeezout dat smelt op je tong.

Bijzonder eiland van Frankrijk

Franse aardappel

Een andere smakelijke specialiteit van het eiland is de Bonnotte: een kleine, ronde maar stevige Franse aardappel. Dit exclusieve aardappeltje wordt alléén begin mei met de hand geraapt.

Zeldzaam natuurzout én unieke aardappelen; als ze op dit eiland geen bijzondere chips verkopen, weet ik het ook niet meer 😉

La plage des Dames 

De bekendste baai van het eiland is Plage des Dames, te herkennen aan de schilderachtige strandhuisjes en de lange houten pier. Het strand grenst overigens aan Bois de la Chaize, het grote groene bos op het eiland. Ja, het bos loop tot aan het strand, mooie combi! Dat zie je niet zo vaak!

Bijzonder eiland van Frankrijk

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen zijn twee goede manieren om het eiland te verkennen. Over het eiland lopen vele fiets- en wandelpaden, door de duinen en het bos (Bois de la Chaise), maar ook langs charmante dorpjes en verlaten strandjes.

Zeilsport

Ook zeilsport is populair op dit Franse eilandje. Er zijn wateractiviteiten voor jong en oud, zowel op het water als op het droge, waaronder zeilen, windsurfen en blokarten. Daarnaast worden er ook al 25 jaar lang regatta’s georganiseerd: tijdens de Regatta’s van Le Bois de la Chaise strijden meer dan 100 werkboten en zeiljachten tegen elkaar in een feestelijke en gezellige sfeer.

Bijzonder eiland van Frankrijk

Le pont de l’île de Noirmoutier

Maar wat nou als het vloed is? Geduld is een schone zaak, maar de haastige types onder ons hoeven zich geen zorgen te maken. Ook bij vloed kun je het eiland gewoon bereiken of verlaten 😉 Er is altijd nog een prachtige brug die het eiland met het vaste land verbindt: le pont de l’île de Noirmoutier.

Bijzonder eiland van Frankrijk

Overnachten

Met een camper of caravan kun je bijvoorbeeld terecht op de Huttopia camping aan het strand van Les Sableaux. Hier kampeer je tussen de zee, het bos en de zoutmoerassen. Vanaf de camping loop je zo het strand op en met de fiets bereik je gemakkelijk het hele eiland. Binnen 10 minuutjes fiets je bijvoorbeeld naar het centrum van Noirmoutier-en-l’Île, een charmante havenstad met van die leuke blauw-witte huisjes!

Op de camping kunnen kinderen zich vermaken op het volleybalterrein, de jeux-de-boules baan en in de speeltuin. Daarnaast biedt de camping een dagelijks activiteitenprogramma voor de kleintjes. Het eilandje per fiets verkennen? Fietsen kun je huren bij de camping.

Een paradijsje voor gezinnen

Het eiland is al met al een heerlijke bestemming voor een gezinsvakantie. Genoeg vermakelijke activiteiten voor het hele gezin – op de camping, maar ook op de rest van het eiland: fietsen, wandelen, zandkastelen bouwen en schelpen zoeken…  Krijgen jullie al zin? In ons aanbod vind je een heleboel gezinsvriendelijke campers.

Camper huren Groningen

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>