Weleens een rode rivier gezien?

De Rio Tinto is een rivier die je altijd bij zal blijven. Deze Spaanse rivier is namelijk rood!

Wauw. een rode rivier! Weer eens wat anders dan knalblauw, toch? Ga je kamperen in Andalusië? Dan is de Rio Tinto een bijzondere (rode) kers op de taart. De Rio Tinto (in het Nederlands: de Rode Rivier) is ongeveer 100 km lang en maakt het landschap van Andalusië nog net even wat specialer. De rivier slingert door het zuidwesten van Spanje; de Rio Tinto begint bij Sierra Morena en mondt uiteindelijk uit bij de Golf van Cádiz.

kamperen in Andalusië

De Rio Tinto dankt z’n wonderlijke kleur aan de hoge zuurgraad van het water. De hoge zuurgraad is ontstaan door eeuwenlange mijnbouwactiviteiten. Langs de rivier wordt al zo’n 5000 jaar lang gegraven naar metalen zoals goud, zilver, ijzer en koper. Dit heeft gezorgd voor een hoge hoeveelheid ijzerzouten en sulfaten in het water. In combinatie met de lage hoeveelheid zuurstof heeft dit gezorgd voor een lage pH-waarde, oftewel: extreem zuur rivierwater.

Een minder leuke kant van het verhaal is dat je zou kunnen zeggen dat het water dus eigenlijk vervuild is door de mijnbouwgeschiedenis. Dit maakt zwemmen in de rivier onaantrekkelijk, maar neemt niet weg dat de rivier een lust voor het oog is. De rivier is prachtig om te zien, een adembenemend verschijnsel van de Spaanse natuur 🙂

kamperen in Andalusië

Even op een andere planeet

De omgeving van de Rio Tínto vertoont veel overeenkomsten met die van Mars (nee, niet de chocolade reep, de planeet). Vandaar dat dit gebied door NASA wordt gebruikt voor onderzoek naar het leven op Mars. Is er op Mars leven mogelijk of is er ooit leven geweest? Het onderzoek in de gelijkwaardige omgeving van de rivier helpt bij het ontwikkelen van technieken en instrumenten waarmee toekomstig onderzoek op de rode planeet mogelijk moeten worden.

Ontdek meer in het park

Wil je meer weten over het ontstaan van de rode rivier? Breng een bezoekje aan het Mining Park. Je kunt hier met een antiek treintje een tocht maken door de omgeving. De trein rijdt over hetzelfde spoor dat eind 19eeuw door de Engelsen werd gebruikt om mineralen naar Huelva te vervoeren. De trein stopt halverwege, zodat je de rode rivier van dichtbij kunt bekijken. In het park vind je ook een museum. Het mijnmuseum bestaat uit veertien zalen, een volledig nagebouwde Romeinse mijn van 250 meter lang en een zaal waar originele locomotieven van de Riotinto Mining Company Limited te bewonderen zijn.

kamperen in Andalusië

Omgeving

In de omgeving van de rivier is ook genoeg te beleven. Aan de kust van Andalusië vind je bijvoorbeeld ook Vejer de la Frontera (een charmant dorpje vol witte huisjes) en het surfparadijs Tarifa.

kamperen in Andalusië

Vejer de la Frontera

Overnachten

In de omgeving van de rivier kun je bijvoorbeeld overnachten op camping Giralda Isla Cristina 

Geschikte camper

Hoe kan je de rode rivier nou beter bezoeken dan met een – juist: rode camper? De Ro(a)d Runner van Hendrik heeft slaapplek voor twee personen en is goed geschikt voor bergachtige gebieden, dus ook voor een reis door Andalusië.

Toch liever een ander kleurtje?

Geel?  Blauw?  Groen?

Of gewoon benieuwd naar de rest?

Bekijk het volledige aanbod

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>